2012. május 17., csütörtök

Coloman Colman/ Coloman Helmschmied


Augsburg
1476 – 1532
Coloman, Lorenz fia és a családja többi tagjával együtt vette fel a Helmschmied nevet.
Coloman nevét néha C és néha K betűvel írják Az első említés Colomanra polgári dokumentumokból származik, 1507-ből. 1512-ben V. Károlynak dolgozik és ugyanebben az évben lép I. Miksa császár szolgálatába. I. Miksa rendelt tőle egy ezüstözött vértet 1519- ben, de e páncél elkészítése nem valósult meg. A fizetéselmaradása révén.
Coloman az általa készített páncélok díszítésére alkalmazta a Burgmair családot, apát és fiát is. V. Károly gyakran arra ösztönözte őt, hogy menjen Spanyolországba, de az otthoni megbízásai ebben meggátolták őt. 1525 virágzó évnek bizonyult Coloman életében mivel Thomas Burgmair özvegyétől megvette a „Kovács házat a Karoline utcán”. Két érem készült neki a portréjával az egyik 1518-ban a másik 1532-ben.
Kiterjedt az ügyfélköre Olaszországba. 1511-ben kapott egy levelet Marchesa Francesco di Matuától, hogy tervezzen egy teljes laminált lemezvértet egy ló számára, ami befedi, a ló fejét, lábát és a testét. Bécsben lévő Zerghausban található egy ilyen kép.Ennek a vértnek egy darabja megtalálható Brüsszelben a  Porte de Halban.
További helyek ahol bizonyítottan Coloman kezei közül kikerült vértek találhatóak: Bécs, Wallace
Collection, Madrid, Drezda (Tonlet „The Chase”).

Coloman Helmschmied és első felesége Ágnes Breu a képet készítette Jorg Breu a fiatalabb

felhasznált irodalom:

Charles, ‘Ffoulkes’: The armourer and his craft from the 11th to the 16th century

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése