2012. július 23., hétfő

Az európai kötés története / History of European hand-knitting




 


Előzmények


 Férfi hajleszorító sapka. Amely Sprang technikával készült a bronz korban. Borum Eshöjben Dániában találták. Ie. 1400-ban készült. A sprang kötési technikát a legtöbb ókori civilizáció ismerte. 

A technika egyéb elnevezései: angolul single needle knitting vagy nalbindign, franciául entrelacée, magyarul öltéses kötés. Magyarra fordítva a név utal arra hogy a kötés egy hímzőtű segítségével készül.
A Vantsöm elnevezéssel is találkozhatunk. A nalbinding norvég eredetű kifejezés Nål kifejezés jelentése tű, a binding jelentése pedig összefűzés. 




                                                                 Nalbinding kötések hurokrajzai


 Egyiptomból származó kézzel kötött (nalbinding technikával készült) zokni. AD. 250-420




             Kézzel kötött zokni. 10. században készült Yorkban. Jorvik viking Múzeumban található most.


 Az európai kötés története


A kézzel való kötés az araboktól ered. Európába a mórok által jutott el. A szírek találták ki a kötőtűvel való kötést. A színmintás kötések sem európaiak hanem Egyiptomból kerültek elő.
Detroitban az Institute Of Art-ban található ez a kék fehér pamut harisnya. A zokni mintájába bele van kötve a "KUFIK" - "ÁLDÁS" felirat. Ezek még nem körkötéssel készültek hanem sima síklapba kötötték őket kettő tűvel. 1200-1500 közé datálják ezt a harisnyát és Egyiptomból származnak.


 

A kötőtűk különféle anyagokból készültek mint pl.: Vörösréz drót,  elefántcsont, bambusz, csont, vas, borostyán, stb ...
A 4-5 tűvel való kötés viszont már Európában fejlődött ki megközelítőleg a 10.század táján vagy valamivel később.Itt Európában fejlődik a kötés a legmagasabbra fokra. Szakmává alakul át és céhesedik is. Leginkább a férfiak tevékenysége volt de mivel iskolákban és zárdákban is oktatták így a mindennapok részévé válik.

A 15. és 16. században egy német zsoldos találta fel azt hogy a vászon alsónadrágot két részre osztotta.  Így lett egy vászon rövid alsónadrág és ehhez volt hozzá erősítve szalagokkal a kötött harisnya szár. A kötött részt leginkább gyapjúból lenből vagy kenderből készítették el.
A 14. században már ismerik a 4-5 tűvel való körkötést amely a pontosabb szebb megformálásnál játszik jelentős szerepet. Erre Bizonyíték Bertram mester oltárképe 1395-ből.







Angliában IV. Henriknek volt elsőként kötött harisnyája.  1539-ben Velencében készült el VIII. Henrik selyemharisnyája .

A képen megfigyelhetjük a selyem harisnyát a térdszalagrenddel . Ifjabb Hans Holbein képe.








William Larkin festménye: Richard Sackville Dorset 3. Grófja. 1613. A képen megfigyelhető a hímzett kötött harisnya mely harmonizál a cipő mintájával. A kor divatjának megfelelően.  


Kötött harisnya Dániából.




Férfi nadrág óarany színű selyemből.  Hollandiában készült a korabeli zsoldos nadrágok divatját követve. 16. század. Drezda, Történeti Múzeum.

Franciaországban 1559-ben II. Henrik volt aki selyemharisnyát hordott
1560-ból maradt egy feljegyzés Erzsébet királynőtől VIII. Henrik lányától amelyben leírja hogy a Spanyolországból kapott fekete selyemharisnyáját annyira szereti hogy nem szeretne többé szövet harisnyát hordani. Sokáig a harisnyák bőrből vagy szövetből készítették.
A lábfejet külön szabták a talpra pántokat varrtak, több darabból bonyolult módon készültek. Eleinte a kötöttek is ezen módszer alapján készültek de rugalmasságuk miatt ez a módszer hamar egyszerűsödni kezdett.
1564-ben kezdett el működni az első harisnyakötő mester Londonban.  Erzsébet királynő kötőegyletet alapít és sokáig védi a kötők munkáját az akkoriban megjelenő gépi kötéssel szemben.
Jhon Stow évkönyvében jegyezte fel hogy 1615-ben VI. Edward király csodálatos ajándékot kapott Spanyolországból egy pár selyem harisnyát. A margón feljegyezte azt is hogy Sir Thomas Gresham ajándéka.

A harisnya az uralkodók között gyorsan elerjedt és mindig összhangban volt az öltözékkel. Ekkor már mintás harisnyák is készültek.  Néha gyapjú harisnyát is húztak a selyemharisnya fölé így védték vele a sérülékeny anyagot.
Richelieu bíboros idején két harisnya volt egymás felett . A második a kengyel harisnya volt. A szélén csipkés mintával. A harisnya hosszabb volt mint a csizma és a talp alatt feszült ki egy pánttal.
A belekötött minták és az utólag elkészített hímzéssel elkészített brokátszerű minták is kedveltek voltak.

Stuart Mária kivégzésekor 1587. február 8.-án a korabeli krónikák szerint tengerkék gyapjú harisnyát viselt melynek szegélye gazdagon ezüsttel volt hímezve. És fehér gyapjúból kötött alsóneműt hordott, mely Jersey szigetén készült.

I. Péter cárnak három hálósapkáját és egy kötött kalapját őrzik Szentpéterváron.Hollandiából hozta ezeket a sapkákat 1696-ban. A kötött kalap 24cm magas és 62 cm széles. Hollandia exportálta ezeket a kalapokat szerte Európába.


Gránátalma motívummal hímzett vörös bársony hálósapka 17.század közepe. 


 1607-ből maradt fent egy színskála mely a rózsaszín, bőrszín, bézs árnyalatokon át egészen érdekes nevekig mint pl.: a halott majom, a szomorú barát, az elveszett idő, a szerelmi vágy és a vidám özvegy színeket sorol fel.
XV. Lajos idején a virág minták voltak divatosak. Később az angol befolyás hatására a bordázott harisnyák terjedtek el.
XVI. Lajos korában a szürke és a bézs színeket kedvelték. Majd a direktórium idejében 1795 és 1799 között az élénk színű, csíkos harisnyák voltak kedveltek.

Kézzel kötött selyem harisnya, arany cérna mintával. 17.század elején készült Angliában.

A korai középkorból főként püspöki kesztyű maradtak fent. . Spanyolországból hernyóselyemből kötött  ötujjas kesztyű. Melyen aranyszállal hímezték az I H S kezdő betűket (Iesus Hominum Salvator - Jézus az emberek megváltója). Legkorábban az egyházi szertartásokhoz használatos kesztyű a 11. században készült el.





                                                                                 Spanyolország 16. század.

  IV. Ince pápa életrajzában említik hogy selyem kesztyűt hordott.
Toulouse-ban a St. sernin bazilikában őriznek nyers színű len kesztyűt, melynek kézfejét hímzett rozetta díszíti.
A 12. századtól pápai bullában írták le hogy hogyan kell ezeknek a liturgiákhoz használt kesztyűknek kinézniük.
Ezeknek a kesztyűknek ötujjasnak, hosszú kézelőjűeknek, kézre simulónak kell lenniük és szent jellel is el kell látva lenniük.
Az egyszerű papoké szövetből vagy vászonból készült.
A középkorban csak a nemesek kiváltsága volt az hogy ötujjas kesztyűket viseljenek. A kézművesek csupán csak egyujjas kesztyűt hordhattak. Nyelvek meg különböztetik ezért az ötujjas és az egyujjas kesztyűt.


Nicolaus Shimer püspök kesztyűje 1510ből.

Spanyolországban királyi sírokban találtak selyemből kötött halotti fejpárnákat. A Las Huelgas kolostorban a Castilliai királyok némelyikének feje alatt ilyen kötött párnák vannak. A legrégebbi Fernando de la Cerda sírjában található.

1562-ben halt meg Toledói Eleanor a toszkánai herceg Cosimo de Medici felesége. Akinek mintás kötésű harisnyája eredetileg karmazsin színű selyemből volt. Firenzében a Palazzo Pittiben található. Domború rizskötéses , szegélyét kárórácsosan kötötték azsúr díszítéssel.


1566-ban XIV. Erik svéd királynak 27 selyemharisnyája volt. 10 piros, 8 fekete, 4 lila, a többi rózsaszín, sárga, barna és szürke.

16. - 17. században készültek megrendelésre kötött hálóingek Olaszországban norvég megrendelésre.
1700-as évektől szokássá válik a mintacsíkok kötése. Trondheim-i múzeumban látható egy 386 cm hosszú 6 cm széles csík melyben 83 féle minta van kötve.

                                                                    Csizmához használatos gyapjúharisnya, angol a 17.századból.

Felhasznált irodalom:

http://www.santacruzhandweavers.org/anneblinks/sprang.html

Kozma Vera: A kézi kötés története Jószöveg műhely kiadó Budapest

Irene Turnau: The Diffusion of Knitting in Medieval Europe 1983

http://collections.vam.ac.uk/item/O107787/pair-of-socks-unknown/

http://www.regia.org/sprang.htm

http://www.nalbound.com/